SVN használat – Útmutató frissítve

Képes útmutató az SVN használatához: Tutorial

Kötelező mappaszerkezet

Minden csapat egy üres mappát kapott az SVN szerveren, ebbe kell dolgozni. Viszont, hogy átlátható és egységes legyen, minden csapatnak néhány egyszerű szabályt kell követni a könyvtárak kialakításánál.

A csapat könyvtárába két további könyvtárat kell létrehozni:

  • ext: ide kerülnek a program futásához szükséges külső libek (nem források, hanem a nem saját fejlesztésű, de felhasznált külső dolgok)
  • trunk/project: ide kerül majd a projekt maga

A trunk/project mappába további két könyvtárra lesz szükség:

  • src: ebbe kerül minden általatok írt forrás (ideértve a html, css, fájlokat is, az esetleges felhasznált képeket, tehát mindent, ami a projekt szerves részét képezi)
  • doc: ide kerül minden dokumentáció (projektterv, UML diagramok – mindig a legfrissebb legyen fent), adatbázis tervek, tesztdokumentumok, jelentések és minden egyéb dokumentum)

A kötelező mappákon belül tetszőleges a könyvtárszerkezet kialakítása (lehetőleg minél tagoltabb és átláthatóbb legyen).

Tehát még egyszer, a három kötelező mappa és elhelyezkedésük (magyarázatok nélkül):

  • ext/
  • trunk/project/src
  • trunk/project/doc

Mit kell feltölteni SVN-be? Mit hova kell feltölteni?

Az SVN-be alapvetően két dolgot kell feltölteni: a készülő rendszert és a dokumentációkat.

A készülő rendszer

Korábban kiemeltem, hogy bináris fájlokat nem szabad feltölteni. Azonban ekkor felmerül a kérdés, hogy más hogy tudja majd futtatni a programot? Úgy, hogy majd ő lefordítja/buildeli magának. Ezt csak úgy tudja megtenni, ha (a fejlesztőkörnyezet, szerver, SVN kliens kivételével) minden hozzávaló fent van SVN-ben. Tehát azokat kell feltölteni, amiket ha letölt az illető, beimportálja a fejlesztőkörnyezetébe, beállítja a beállítani valókat, akkor le tudja magának fordítani, majd futtatni a rendszert. (Ezért kellenek a külső lib-ek az ext könyvtárba.)

Dokumentáció

Az első leadandónál azt kértem, hogy a dokumentumokat a Tracbe töltsétek fel, a megfelelő tickethez csatolt állományként. Ez mostantól, a 2. mérföldkőtől megváltozik: ezentúl minden dokumentációt SVN-be kell tölteni a trunk/project/doc mappa tetszőleges almappájába.

Fontos! A már elkészült UML diagramokat és adatbázis terveket is fel kell tenni, mivel ezeknek mindig összhangban kell lenni a kész rendszerrel.