Projektmenedzser feladatai

Összefoglaltam néhány pontban, hogy mik azok a feladatkörök, amiket minimálisan elvárok a projektvezetőtől a szakmai munkán kívül (fejlesztés és/vagy tesztelés, tervezés).

1. Kommunikáció köztem és a csapat között

Ha a csapatnak valami kérdése, kérése, gondja van, akkor a projektvezető írja meg nekem és megbeszéljük a dolgot.
Persze ha valami egyéni probléma van, akkor lehet egyénileg is hozzám fordulni.

Ha én akarok valamit a csapattól, akkor a projektmenedzsert fogom keresni, az ő feladata megosztani a többiekkel, amit kérek vagy mondok.

2. Jelentések küldése (igény szerint)

Mint megrendelő, időnként kíváncsi leszek a projekt aktuális állására. Ekkor írni fogok a projektmenedzsernek, és neki erre 3 napon belül egy jelentést kell küldenie nekem az aktuális állásról (hogy pontosan mire leszek kíváncsi, azt leírom majd abban a levélben).

3. Bármilyen komolyabb változás jelentése nekem (automatikusan)

Ha valami jelentősebb, rendkívüli dolog történik (valaki nem tud dolgozni bizonyos ideig, végleg kilép, elszáll egy gép, új funkcióötlete van a csapatnak…), arról tájékoztatnia kell engem.

4. Tartsa kezében a dolgokat

Ez nem azt jelenti, hogy mindent neki kell megcsinálnia, de lehetőleg ő kezdeményezzen.

  • ha látja, hogy egy feladat csúszásban van, valaki kiesik a munkából, technikai nehézség támad vagy alul lett becsülve a feladat időigénye, akkor találjon ki valamilyen megoldást és
    utána tárja ezt a csapat elé, vagy hívjon össze csapatgyűlést és találjanak ki együtt valamit
  • ő hívja össze a rendszeres (és rendkívüli) gyűléseket, találja ki a témát, napirendet, ő vezesse le a gyűlést (ez nem feltétlenül az ő feladata, más is elvállalhatja, de alapesetben az projektvezető dolga)

5. Tudjon mindenről

A fenti pontokat csak egyféleképpen tudja rendesen ellátni: legyen képben mindig a projekt állásával. Tudja, hogy melyik feladat mikorra volt kitűzve, tudja, hogy melyik feladat hogy áll, kik cseréltek egymás között feladatot, melyik feladat van csúszásban stb. Ha ez megvan, akkor könnyebb a kockázatmenedzsment, a jelentések megírása, gyűlések megszervezése.

És végül még egy pont:

+1. NEM felelős egy személyben a projekt sikeréért

Ha a projektvezető megcsinálta a ráosztott feladatokat (programozás
és/vagy tesztelés), valamint minden tőle telhetőt megtett, hogy minden más feladat el legyen végezve (csúszás esetén újratervezett, értesített engem, feladatokat csoportosított stb), akkor ő megkapja a számára megajánlott pontot, függetlenül attól, hogy a projekt mely része készült el.