M2 információk – teszdokumentumok, képernyőtervek

Az alábbiakban néhány, második mérföldkőre szükséges leadandó pontosítása következik (az UML diagramokról volt szó órán, arról nem ejtek több szót).

Tesztdokumentumok

Háromféle dokumentum kell a második mérföldkőre:

  • teszttervek
  • teszteljárások
  • tesztesetek

Mindegyikből találtok egy sablont a coospacen (illetve itt is), amelyiket csak át kell írni és megsokszorozni a kellő mennyiségben) és egy példát, hogy kb. hogyan is kell kinéznie.

Menetrend szerint a leadást következő órán lesz szó ezekről részletesen, akkor bővebb magyarázatot is kaptok majd róla, valamint lesz hivatalos sablon is. Ez, amit most feltöltöttem, csak a második mérföldkőre érvényes. A későbbiekben majd a jövő órán vett fog érvényben lenni. Néhány mondat az egyes dokumentumokról.

Teszttervek

Ez a legátfogóbb, ebből a főbb funkciókhoz kell egy-egy. Itt tervezitek meg, hogy mit kell letesztelni az adott résszel kapcsolatban.

Teszteljárások

Itt már egy-egy részfunkció tesztelését kell részletesen leírni és a lépéseit részletesen meghatározni.

Tesztesetek

Itt teszteljárásonként több is lesz. Ezek a konkrét esetek, melyekkel kipróbáljátok a rendszert.

A második mérföldkőben még nem muszáj függvényneveket használni, illetve ha eltérés van a későbbiekben, az sem lesz nagy baj (mint az UML terveknél sem). Az sem baj, ha most még nem tudjátok az összes funkcióhoz megírni a tesztdokumentumot, mert ezt menet közben úgyis bővíteni kell (pl. később új eset jut eszetekbe stb.). A beadáskor elég lesz három dokumentum, az egy típusú anyagot lehet egy fájlban beküldeni.

Képernyőtervek

Erre a mérföldkőre még nem várok teljes és pontos képernyőtervet, de legalább valamilyen jelképes ábra legyen, amin nagyjából megtervezitek az oldal elemeinek az elhelyezkedését (pl. fejléc, menüsor, oldalsávok, tartalom kinézete). Azonban a későbbieket megkönnyíti, ha már most elkezdtek színeken, betűtípusokon, fejlécen gondolkodni. A kész design létrehozása is egyszerűbb lesz, ha már egy jobb fajta programmal (pl. Photoshop, nem paint 🙂 ) meg lett előtte rajzolva, tervezve (esetleg még pixelpontosan is).

Nem kell az összes létező oldalt megtervezni, elég a főbb, eltérő oldalakat (pl. főoldal, regiszráció, új adat felvétele) és a főbb művelet oldalakat (vásárlás, rendelés, foglalás stb.). Ha van két oldal, ami szinte ugyan úgy néz ki csak más a tartalma, ahhoz nem kell új terv.

Prezentáció

Mint minden mérföldkőhöz, ehhez is szükséges lesz egy prezentáció, amit majd elő is kell adni az elsőhöz hasonlóan.

Mi kerüljön a PPT-be?

Mivel itt is még tervezésről van szó, így ez is rövid lesz majd, mint az első. (Itt is érvényben van a max. 5 perc korlát). Lehetőleg látványos dolgok legyenek benne, tehát: Use Case diagram, képernyőtervek, eseményáramlás, esetleg egy EK diagram. Osztály- és Szekvencia diagramok, relációs adatbázissémák nem elég látványosak.

Ezen kívül legyen egy kis kísérőszöveg, amiben ki lehet térni az alábbi témákra:

  • bővült-e a rendszer az M1 óta?
  • történt-e valami változás?
  • derültek-e ki új dolgok a tervezés során?
  • és még bármi, amit említésre méltónak találtok

A prezentációt elő is kell adni. Hogy melyik alkalommal, arról majd később.

Tesztdoksi sablonok az M2-re