3. Mérföldkő bemutatás

Közeledik az újabb mérföldkő beadásának az ideje. Mivel a félév során elfogytak az új anyagok, így elegendő idő jut a bemutatókra, tehát ezentúl a bemutatás mindig a beadást követő gyakorlaton lesz.

Miről legyen szó a bemutatón?

Innentől kezdve a prezentációk két részből fognak állni: egy ppt és egy program bemutatás működés közben.

A ppt

  • foglalja össze, mi lett kész az előzetes tervezéshez képest ( projektterv részletes feladatlistája )
  • hogy álltok (tartjátok, elmaradás van, túlteljesítettétek )
  • kiemelni kíván funkciók ( szép megoldás, plusz funkció, látványos dolog )
  • nehézségek a mérföldkő elkészítése során, hogyan oldottátok meg ( vagy hogyan fogjátok, ha még nem sikerült )
  • előretekintés a továbbiakra
  • egy-két látványosabb képernyőkép, ha van

A program

A ppt után (ami legfeljebb 5 perc lehet, de inkább rövidebb legyen) be kell mutatni a programot működés közben. Hogy ne nagyon csússzunk ki az időből, ezért legyen egy előre kitalált “forgatókönyv”, hogy mit mutattok meg. Az első alkalommal valószínű nem fogom én is kipróbálni a programot, sem megmondani, hogy mit nézzünk meg. Esetleg félbeszakítom, ha úgy gondolom eleget láttunk.

A projektet kétféleképpen lehet bemutatni: vagy projektornál tanári gépen valamilyen módon (távoli asztal pl), vagy ha ez nem megoldható, akkor pedig hozzatok be saját gépet, és azon mutassátok be. Ez utóbbi talán időtakarékosabb megoldás, mert nem telik az idő, amíg bekonfiguráljátok, betöltitek a rendszert, így én ezt a verziót ajánlom.

Mit kell tudjon a projekt a 3-as mérföldkőre?

A legegyszerűbb válasz az, hogy amit beterveztetek a projektterv írásakor. Ott elvileg úgy osztottátok be a feladatokat, hogy a végére minden meglegyen – tehát ha azt tartjátok, akkor az megfelelő. Ha úgy érzitek, hogy valami nem tartható, akkor még időben (2-3 nappal a leadás előtt) ütemezzétek át a feladatokat és értesítsetek a változásról. (Az utolsó pillanatban módosított terv kevésbé tűnik megfontolt átütemezésnek.)

A másik megközelítés szerint, mivel mindenki olyan szoftverfolyamat-modellt választott, ami prototípusokon alapszik, így elvárható, hogy valami már működjön rendszerből a bemutatón. Ha egy-egy funkció teljes elkészítését tűztétek ki célul (pl. bejelentkezés, regisztráció), akkor ez viszonylag egyszerűen adja magát.

Ha van olyan rész, amiből még csak a grafikus felület készül el, és azt később töltitek fel tartalommal, akkor viszont arra figyeljetek, hogy legyenek statikus adatok, amik látványosak és demonstrálják, hogy “így fog majd kinézni, ha kész lesz ez a funkció”.

Talán kicsivel nehezebb a dolog akkor, ha “alulról építkeztek” és egy adott funkcióhoz nagyon sok háttérkód van, de még nincs összekötve a GUI-val. Ezt is meg kell tudni mutatni (ellenkező esetben úgy tűnhet, hogy nem haladtatok), ezt rátok bízom. Legegyszerűbb, hogy egy design nélküli, lecsupaszított felületet hoztok létre, amin látszik a lényeg (pl. adatbázis lekérdezések eredményei).